Google alapjai III.

Sorozat indításakor nem gondoltuk volna, hogy a Google annyi új szolgáltatást és lehetőséget vesz fel palettájára, mint azt dömpingszerűen tette az utóbbi hónapokban.

Google alapjai I. Sorozat indításakor nem gondoltuk volna, hogy a Google annyi új szolgáltatást és lehetőséget vesz fel palettájára, mint azt dömpingszerűen tette az utóbbi hónapokban. A "Google alapjai" keretében valószínűleg sohasem fogjuk bemutatni az összes lehetőséget, inkább továbbra is azokra fogunk koncentrálni, melyek napi társaink lehetnek a böngészésben. Most a Google Calculator, azaz a Google Számológép kerül sorra.

A Google Calculator nem egy különálló oldal, hanem a Google kereső szolgáltatását kiegészítő funkció. Amennyiben egy matematikai kifejezést írunk be keresési feltételnek, a számítás eredményét fogjuk megkapni a találatok helyett. Az alábbiak kipróbálásához keressük fel ahttp://google.com címet, és próbáljuk ki a következőkben ismertetendő lehetőségeket!

Alapműveletek

Az alapműveleteket természetesen ismeri barátunk, de próbáljuk is ki, hogy miket tud! Lássunk egy "bonyolult" számítást (mint látható, zárójeleket is használhatunk):

(3+4)/(12*1234)-321

Íme az eredmény (a képre kattintva "élőben" is megtekinthetjük):

yahoo

Hatvány és modulo

További, elég gyakori műveleteknek számítanak a hatványozás és az maradékképzés. Lássunk egy példát, amely kombinálja ezt a két műveletet:

(2^4)%10

Az eredmény 6 lesz, mivel 2^4 az 16, s 10-zel osztva 6-ot kapunk maradékul. A hatványozáshoz használhatjuk még a ** jelet is, ugyanazt jelenti, mint ha ^-ot írtunk volna.

További műveleti "jelek"

Az előbbi operátorokon kívül még három szöveges műveleti jelet használhatunk. Az egyik a variáció, a másik a gyökvonás kiterjesztése (n. gyök), míg a harmadik a százalékszámítás.

Variáció

A variáció jelentése: X variációja Y-ra azt adja meg, mennyiféleképpen választhatunk ki Y elemet X elemből. Például egyszerűen megtudhatjuk, hogy mennyi az esélyünk a lottószámunk kihúzására:

90 choose 5

Az eredmény ez szép nagy arányszám lesz: 1:43'949'268. Vagyis a válasz, hogy kisebb az esélye, minthogy lezuhanunk egy repülőgéppel (főleg, ha nem is utazunk repülőgépen...).

N. gyök

Az n. gyök kiszámítása a th root of művelet beírásával történhet. Azaz ha azt szeretnénk tudni, hogy mennyi 8. gyöke 6561-nek, a következőt kell beírnunk:

8th root of 6561

Semmi meglepetés nem fog történni a fejben nyolcadik gyököt vonni képes olvasó számára, az eredménybizony 3 lesz.

Százalékszámítás

Ha ki szeretnénk számítani, hogy a nettó 80.000 Ft-os számítógépnek mennyi a 125%-a (azaz a bruttó ára), akkor írjuk be:

125% of 80000

Máris megtudtuk, hogy 100.000 Ft a végeredmény.

Függvények

A Google számológépében széles választékot kapunk a függvények terén is. A következő lista ömlesztve sorolja fel azokat, melyeket felhasználhatunk kifejezéseinkben, de a lista egyáltalán nem teljes (zárójelben a konkrét függvénynevek):

 • trigonometriai függvények (cos, sin, tan, csc, sec, cot, stb.)
 • inverz trigonometriai függvények (arccos, arcsin, arctan, stb.)
 • hiperbolikus trigonometriai függvények (cosh, sinh, tanh, stb.)
 • logartimusok (ln, log, lg)
 • négyzetgyök (sqrt)
 • exponenciális (exp)
 • faktoriális (!)

Szpík inglis!

Azaz beszéljünk angolul, mert a Google azt is érti. Ha arra van kedvünk, minden további nélkül használhatjuk az angol számok szöveges formáját is a számításokhoz:

one hundred + one

Azaz 100 + 1, az százegy. Az eredményt nem számként, hanem szóban kapjuk - ahogy mi is kezdeményeztük a számítást.

A műveleti jeleknek is megvannak a megfelelőik, ezek a plus (összeadás), minus (kivonás), over (szorzás) és times (szintén szorzás), illetve a to the xth (hatványozás) és a modulo (maradékképzés). Íme összesűrítve egy műveletbe:

(((1 plus 10 minus 5) over 3 times 2) to the 3rd) modulo 10

végeredmény pedig nem más, mint (((((1+10)-5)/3)*2)^3)%10, azaz 4. Megjegyzendő, hogy a plus helyett használhatjuk még az and szót is, a végeredmény nem változik. A számokat, műveleti jeleket (és általában mindent amit ebben a cikkben bemutatunk) használhatjuk nyugodtan vegyesen is.

Római számok

Ha egyszer római számokat kell használnunk, bátran fordulhatunk Google barátunkhoz, használhatjuk a számolásoknál a római számokat is. A végeredményt is római számban kapjuk meg:

III + IV

És az eredmény nem marad el, nem lesz más, mint 7, pontosabban VII. Mivel a római számokkal csak a pozitív egész számokat lehet leírni, ha nulla, negatív, vagy nem egész szám lesz a végeredmény, akkor az arab számként jelenik meg. A római számokat csak nagybetűvel lehet írni, kisbetűvel nem kapunk eredményt.

Komplex számok

Az, hogy csak nagybetűvel lehet írni a római számokat, annak az (egyik) oka, hogy használhatunk komplex számokat is a műveletekhez, és ütközés lehetne a imaginárius (i) és a római egyes (I) között. Íme egy számítás komplex számokkal:

(10i + 1) / (3i - 1)

Az eredmény 2.9 - 1.3 i, aki nem hiszi, járjon utána. Komplex számot négyzetgyökvonással is kaphatunk:

sqrt(-1)

Aminek az eredménye az imaginárius szám, azaz i.

Konstansok

A Google számos konstans használatát teszi lehetővé számunkra. Az egyszerűbbek a pi és az e, de számos sokkal bonyolultabb is rendelkezésünkre áll (külön felhívnám a figyelmet a the answer to life, the universe, and everything konstansra...). A következő táblázat ezeknek a konstansoknak egy kis részét sorolja fel:

 • e
 • pi
 • phi
 • Euler's constant
 • Planck's constant
 • Avogadro's number
 • radius of the Earth
 • gravitational constant (G)
 • The speed of light

A konstansokat úgy használhatjuk, mintha számok lennének, be fog helyettesítődni az értékük az adott helyre.

Mértékegységek

 A Google lehetővé teszi számunka mértékegységek használatát. Ez nem csak abban merül ki, hogy minden szám után odaírhatjuk az adott mértékegységet, hiszen műveleteket is végezhetünk a mértékegységekkel. Ezt mutatja meg a következő példa, ahol láthatjuk, hogy a N/m^2-t felismeri Pascalnak, a nyomás mértékegységének:

10 N/5 m*m

Az eredmény 2 Pascal lesz, a m*m kapcsán intelligensen felismerésre került, hogy itt most négyzetméterről szerettünk volna beszélni.

A teljesség igénye nélkül íme egy pár mértékegység (van sokkal több, ami működik, és létezik pár olyan is, ami nem...):

 • calories
 • Calories
 • Volts (V)
 • ampere, amperes (A)
 • Ohm
 • hertz (Hz)
 • sec, second, seconds (s)
 • hour, hours (h)
 • minute, minutes
 • meter (m)
 • Pascal (Pa)
 • Newton (N)
 • Watt (W)
 • Joule (J)

Ezen kívül a gallontól a pintig lehet még próbálgatni a mértékegységeket - tényleg elég sokminden működik...

Átváltások

A Google nem csak számolni tud, lehetővé teszi különböző számrendszerek és mértékegységek közötti átváltást. Nézzük meg, milyen lehetőségeink vannak ezen a téren!

Számrendszerekre

A számrendszerek közül kedvenc keresőnk a kettes, nyolcas, tizes és tizenhatos számrendszereket, a római és angol nyelven leírt számokat ismeri. Ha az eredményt szeretnénk másképp megkapni, az in és to kulcsszavakat, majd az adott számrendszer nevét írjuk le!

Lehetőségünk van egy hexadecimális számot decimálisan megtekinteni:

0x30 in decimal

Vagy ugyanezt másképp írva:

0x30 in base 10

Mindkét esetben használhattuk volna a to szót is, az első példa to megadásával:

0x30 to decimal

Az eredmény mind a három esetben 48 lesz.

A számrendszerekre történő konvertáláshoz a következő kifejezéseket használhatjuk:

 • in binary (in base 2)
 • in octal (in base 8)
 • in decimal (in base 10)
 • in hex, in hexadecimal (in base 16)

Ha római számként szeretnénk megkapni egy összeget, akkor az in roman kifejezést írhatjuk a számítás végére:

12 in roman

Az eredmény ebben az esetben XII lesz.

Végül ha szövegesen angolul szeretnénk megkapni az eredményt, akkor pedig írjunk in english a számításunk végére:

 12 in english 

Az in english helyett az in words kifejezést is használhatjuk. Az eredmény mind a két esetben twelve lesz.

Mértékegységekre

Korábban láttuk, hogy használhatunk mértékegységeket, viszont előfordulhat, hogy nem mindig abban kapjuk meg a végeredményt, amiben szeretnénk. Ekkor, vagy ha egy konkrét értéket szeretnénk átváltani, szintén használhatjuk a to és az in szavakat, utána a mértékegységet megadva. A példa nézzük meg, hogyan tudjuk kiszámolni, hogy ha egy kocsi 7 litert fogyaszt 100 km-en, akkor mennyi mérföldet tudunk megtenni egy gallon benzinnel:

7 l/100 km in miles/gallon

Ha kerekítünk, az eredmény kicsivel több, mint 33,6 mérföldre jön ki.

Tovább

A Google számológépe naponta fejlődik, újabb és újabb funkciókat valósít meg, s mivel a róla szóló hivatalos dokumentáció sem sok, így ez a dokumentum nem tud igazán teljes lenni. Ha szeretnénk megismerni további, újabb lehetőségeket, figyeljük a hivatalos Google számológép oldalt, illetve keressünk rá a Google-lal a Google Calculator kifejezésre! Az első találatoknál máris viszonylag részletes leírásokat fogunk találni.

Ha sokszor kell egy egyszerű számológép által nehezebben számítható számításokat végeznünk, vagy éppen nincs kéznél egy jó számológép, akkor előfordulhat, hogy a Google-ban fogjuk meglelni eszközünket. Ajánlom mindenki figyelmébe a fentieket, hiszen nem tudhatjuk, mikor jön nagyon jól egy ilyen számológép!

A szerzőről

Bártházi András Bártházi András

Wish Internet Consulting vezetője. Webfejlesztésről szóló szakmai blogja a Webakademia.hu, személyes honlapja pedig a Barthazi.hu címen érhető el. Szeret profi csapatban profit alkotni.

oldal tetejére

Saját céges honlapon gondolkozol?

Segítünk neked egészen a terv elkészítésétől a honlap felépítésén át az email kampányok levezényléséig. Célunk megmutatni a mikro-, kis- és középvállalkozások vezetőinek milyen egyszerű módszerekkel lehet a "névjegykártya" honlapból Profi Ügyfélszerző weblapot csinálni.

Működő ötletekre van szükséged?
Szánj 10 percet hetente a vállalkozásodra. 7 sikeres és kipróbált internetes üzleti modellt és technikát fogsz megismerni - olyan ötleteket, amik segítenek Neked - és csapatodnak bevételt termelni céges honlapoddal.

Nincs még saját webcímed?

Ha még nincs cégednek domain foglalva (webcím, pl. http://dmhirlevel.hu), akkor foglalj most! Mielött más valaki foglalja le Te helyetted...

Tárhely csomag

 • Korlátlan Tárhely
 • Korlátlan Email cím
 • Korlátlan Domain
 • 10 db Honlap elhelyezése

3.500 Ft / hó helyett csak 1.900 Ft / hó + áfa
megrendelem hírlevél

Hírlevel csomag

 • Tárhely csomag
 • DM Hírlevél küldő szoftver
 • Havi 5.000 hírlevél küldés

6.900 Ft / hó helyett csak 3.500 Ft / hó + áfa
megrendelem hírlevél

Honlap csomag

 • Tárhely csomag
 • DM hírlevél küldő szoftver
 • Havi 10.000 hírlevél kiküldése
 • Online stratégia kidolgozás
 • Profi, ügyfélszerző honlap

39.900 Ft / hó helyett csak 24.900 Ft / hó + áfa
megrendelem hírlevél

30 napos INGYENES Tárhely
Elégedetlen vagy a Tárhelyeddel?

Puding próbája az evés, így van ez a tárhely szolgáltatóknál is. Ne bízd a véletlenre, próbáld ki tárhely szolgáltatásunkat INGYEN, és dönts utána.

A profik ezt akarják, a kezdőknek ez kell, Te pedig letesztelheted - mégpedig 30 napig ingyen!

Kipróbálom