Mi az a tárhely?

2010.09.01 15:00 - szerző: Marketing Zoli

Elsősorban azt kell elrendezni magunkban, hogy miből is épül fel egy "igen van weboldalam" kijelentés. Ezt három fő részre bonthatjuk :

 1. Domain név (webcím, pl. tarhelyvallalkozoknak.hu)
 2. Tárhely (szerveren egy könyvtár, ahová felmásoljuk honlapunk forráskódját)
 3. Honlap (előre leprogramozott forráskódok halmaza)

Nincs még domain neved?

Az első és legfontosabb, amire szükségünk van, hogy idejében lefoglaljuk első domain nevünket és a jövőre gondolva bebiztosítsuk magunkat több végződéssel is.
Át kell gondolni a még csak tervezett szolgáltatásaink, termékeink, cégeink domain nevének lefoglalását. Érdemes mihamarabb kigondolni mit szeretnénk lefoglalni, hiszen ha nem tesszük ezt meg időben, könnyen előfordulhat, hogy más megteszi ezt és foghatjuk a fejünket a domain "elvesztése" miatt.

A leggyakoribb domainnevek Magyar vállalkozások számára a .hu, .eu és .com végződéses nevek. Természetesen ezeken kívül, ha más országokban is konkrét érdekeltségünk van, vagy még csak tervezünk, érdemes azoknak is utánajárni és lefoglalni. (pl. pagerank-kontrola.sk) Nálunk több mint 450 ilyen végződést lehet beregisztráltatni.

A .hu végződésű domainneveket Magyarországon az ISZT (Internet Szolgáltatók Tanácsa) felügyeli, csak rajtuk keresztül lehet domainneveket regisztrálni. Egyedülállóan Magyarországon létezik a "meghirdetési periódus" ekkor az ISZT kihirdeti honlapján, hogy ki, mikor és milyen domainnevet igényelt. Ez egy 14-16 napos idő intervallum, csak ezt követően lesz teljes mértékben a domain név a megrendelőé. Ezt az időszakot csak akkor lehet megkerülni és "prioritásos domain regisztrációt" igényelni, ha papírokkal tudjuk bizonyítani, hogy anyakönyveztetett nevünk a domain név (magánszemély esetén) vagy Cégünk rövidített elnevezése be van jegyeztetve a Cégbírósági Végzésbe (cégkivonat) és az a Cég formát elhagyva megegyezik az igényelt domain névvel. Mint "Példa Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság" Cégkivonatában szerepel a "A cég rövidített elnevezése: Példa Kft." Ekkor kérheti a Példa Cég, hogy prioritással kapja meg a "pelda.hu" domainnevet. Ilyenkor 2 nap alatt beregisztrálható egy .hu végződésű domain név.

Külföldi domaineknél, mint például a .eu vagy a .com nem szükséges kézzel aláírt dokumentum benyújtása, bár egyes regisztrátor Cégek megkövetelhetik ezt. Ezeket a "Nemzetközi" domain név végződéseket 1-2 munkanap alatt be lehet regisztráltatni a kifizetést követően.

Ha még nincs cégednek domain foglalva (webcím, pl. http://dmhirlevel.hu), akkor foglalj inkább most, mielött más valaki foglalja le Te helyetted...
 

        .hu   .com   .net
       .eu   .org     .info

 Hogyan lehet saját Email címed?

Email címek terén annyit kell tudnunk, hogy email címünk meghatározásában két fő döntő tényező van :

 1. A tulajdonunkban lévő domain név jelen esetben legyen a "pelda.hu" ilyenkor csak a "@pelda.hu" lehet e-mailcímünk vége. Mint a pelda.peter@pelda.hu címnél.
 2. A másik tényező az email cím első fele, a "@" (kukac, at - angolul) előtti rész. Ide bármit kérhetünk, legyen azaz alap "info@" vagy "raktar@" esetleg a neved. Lásd "pelda.peter@".

Természetesen ha más domainneveket is birtokolunk és ugyanazon szolgáltató által regisztráltuk, kérhetjük azokkal a végződésekkel is e-mail címeinket. pl. "info@hosszupelda.hu, info@legjobbpelda.hu,"

Mi az a Tárhely szolgáltatás?

A tárhely szolgáltatás (sok helyen webhosting szolgáltatásként emlegetik) egy olyan kialakított "virtuális" tárterület, ami egy a szimpla felhasználó számítógépeknél jóval nagyobb és erősebb szerver számítógépben kap helyet. Ezek a szervergépek folyamatos működés biztosítanak, és olyan szerver hotelekbe vannak elhelyezve, amikben az áramszolgáltatástól kezdve a légkondícionáláson át mindenből n+1 csere (backup) van biztosítva.

Az áramszolgáltatás olyan szinten is biztosítva van, hogy nagy teljesítményű szünetmentes tápellátáson fut keresztül minden, továbbá dízelgenerátor biztosít huzamosabb ideig tartó áramszünet esetére is szolgáltatást. A szervereknek olyan sebességű Internet kapcsolata van, hogy az ki tudjon szolgálni szinte minden extrém elvárásnak megfelelő látogató számot, továbbá bármikor percek alatt növelhető a kapcsolati sebesség, ha esetleg még az sem lenne elegendő. Ilyen kapcsolatra csak bíztosított szerverhotelekben van lehetőség.

Mit tartalmaz általában egy Tárhely csomag?

 • Változó méretű területet egy szerveren (pl. 100 Mb, 200 Mb, 500 Mb, 1 Gb)
 • FTP elérhetőség (amivel látjuk és kezeljük a tárhelyünkön lévő fájlokat)
 • Domain Név Szervíz (ami megmutatja melyik szerveren érhető el honlapunk)
 • Email szolgáltatás :
  • Változó mennyiségű email cím (pl. 5, 10, 20 db)
  • Változó méretű tárhely a leveleinknek (ez a tárhely méretétől is függhet)
  • Webmail (honlapon elérhető levelező program)
 • Kiegészitő szolgáltatások :
  • PHP használat
  • CGI futtatási környezet
  • MySQL adatbázis használat
  • Webstatisztika
 • Éves szintű minimális rendelkezésre állás (pl. 99,7%-ban elérhető az oldalunk)Fontosabb kiegészítő szolgáltatások közé soroljuk a PHP (azaz Hypertext Preprocessor) nyílt forráskódú, számítógépes programozási nyelv, legfőbb felhasználási területe a dinamikus weboldalak készítése. Ez manapság már szinte elengedhetetlen plusz szolgáltatás egy tárhelyhez. Valamint még említésre méltó az adatbázis kezelés, az SQL (azaz Strukturált lekérdező nyelv) azon belül is a MySQL szolgáltatás. Ezt a szolgáltatást akkor érdemes fontolóra venni, ha oldalunkon webshopot, regisztrációt vagy adatbázist használó programot szeretnénk futtatni, mint például a fórum és a blog.

Mit tartalmaz a mi Tárhely csomagunk?

 • Általános Paraméterek
 • Korlátlan méretű terület
 • Korlátlan adatforgalom
 • Korlátlan mennyiségű email cím
 • Korlátlan mennyiségű domain
 • 10 db honlap elhelyezése
 • Ügyfélszolgálat
 • 60 napos Pénzvisszafizetési garancia
 • Minimum 99,7%-os rendelkezésre állás
 • 60 napos Biztonsági mentés
 • Magyar nyelvű Statisztika
 • Technikai Paraméterek
 • Webmail
 • POP3, IMAP
 • Spam szűrés
 • www cím elhagyása (pl. http://azendomainem.hu)
 • DNS szervíz (Domain név szervíz)
 • FTP elérés
 • PHP (szervereinken a PHP5-ös verziója fut)
 • MySQL (szervereinken a MySQL5-ös verziója fut)
 • CGI futtatási környezet
 • phpMyAdmin

 

Mire kell figyelni a Tárhely szolgáltatásnál?

A tárhely szolgáltatásnál a legfőbb igények a méretre és az egyébb szolgáltatásokra szoktak korlátozódni. Sok webhosting cég esetén előfordul, hogy kis titkolt megszorításokkal próbálja kordában tartani az ügyfeleit. Ilyen például mikor a tárhely és az esetleg hozzá járó email címek fiókjainak helyfoglalása ugyanazon tárterület méretből gazdálkodik, így ha nagyobb csatolmányos leveleket, vagy csak szimplán sok levelet kap a felhasználó, észre sem veszi, de a szerveren hagyott levélmásolatok teljes mértékben elvonhatják a tárterületet a weboldalától, vagy fordítva.

Hasonlóan nem reklámozott korlátozásnak számít, amikor a weboldalt és adatainkat korlátozott sebességgel tudjuk csak feltölteni "bérelt" tárterületünkre, valamint oldalunk látogatói szintén nagyon kicsire korlátozott sebességgel tudnak letölteni képeket, fájlokat és dokumentumokat a szép és friss weboldalunkról.

Továbbá külföldön és néhány hazai szolgáltatónál bevett szokás az Adatforgalom korlátozásával élni, mint a mobil szolgáltatók egyes internet csomagjaiknál. Ami annyit jelent, hogyha például az oldalunkat sokan látogatták a hónap első hetében és elértük az adatforgalom határát, akkor a következő hónapig az oldalunk nem elérhető, hacsak nem fizetünk a szolgáltatónak plusz pénzt egy nagyobb csomagra.

Hogyan készül egy Honlap?

A harmadik legfőbb pontunk a weboldal, másnéven a honlap. A honlapok a www szabvány, vagyis a mai Internet születéséhez köthető. A www szabvány 1993. április 30-án vált mindenki számára elérhetővé, hála a CERN-nek és egyik munkatársának, Tim Berners-Lee-nek, aki fő megalkotójai.

Egy Honlap lényegében, leprogramozott forráskódok halmaza. A forráskódok készülhetnek többféle nyelven, a web "alapértelmezett nyelve", a HTML. Elterjedt webes programozási nyelvek még a PHP, a JavaScript, a CSS, a Python, a Perl, és a legújabb technológia az Ajax programozás, ami több nyelv összehangolt használatát takarja és általa interaktív webalkalmazásokat tudunk létrehozni.

A modern honlapok az információkat adatbázisokban tárolják. Legelterjedtebb az ingyenes és nyílt forráskodú MySQL, és a fizetős, de profi termék pallettával rendelkező és a piacon elsőként megjelenő Oracle adatbázis. 2010 januárjában az Oracle a Sun cégen keresztül felvásárolta a MySQL-t is, így Larry Ellison kezébe került az adatbázis piac igen nagy szelete, aki idén a Forbes szerint 6. leggazdagabb ember a világon.

Honlap készítésénél azt kell átgondolni, hogy ki készítse :

 • egy erre szakosodott fejlesztő cég
 • egy "közeli ismerős", aki fillérekért kétes eredményeket produkál
 • vagy esetleg mi magunk

Hogyan készíthetjünk magunk a honlapot?

Mikor megvan domain nevünk, valamint a domin névhez tartozó tárhelyünk, valamilyen tartalmat fel kell tölteni rá. Ez legyen HTML vagy PHP oldal, azt csak az igényeink, vagy webes ismereteink szabják meg. Az alapértelmezett file, ami a nyitóoldalakat szokta jelenteni az az "index.html", vagy az "index.php". Tehát a frissen regisztrált domain nevünk új tárhelyére, a főkönyvtárba (vagy egyes esetekben a www nevű könyvtárba) kell szerepelnie egy ilyen nevű és kiterjesztésű fájlnak (minimum egy szóval vagy mondattal például "Hello Világ!"), hogy mikor begépeli valaki domain nevünket a böngészőjébe, be is töltődjön neki egy oldal.

Weboldal készítéséhez számos program, információ és ingyenesen letölthető portál motor áll rendelkezésre. Legismertebb weboldalkészítő program, az Adobe Dreamweaver. A legismertebb portál motorok : a Drupal, a Joomla, és a WordPress. Ezekkel az eszközökkel, az ember el tudja készíteni honlapját, ha pontosan tudja mit akar. Ez tudást és kemény munkát igényel, de hosszú távon kifizetődő.

Van, ami rövid távon is kifizetődő lehet

Rövid távon is kifizetődő lehet, ha stratégiánkat és honlapunkat szakemberekkel készítettjük el. Persze ekkor sem dőlhetünk hátra, egy jól felépített online vállalkozás beindításához és üzemeltetéséhez nem kevés munkára van szükség. A stratégia közös megalkotása után, meg kell "álmodni" a weboldal felépítését is, ezután jöhetnek a szövegek elkészítése, ami nem kevés feladat, egy jól felépített online vállalkozás esetében. A tematika kialakításában és üzleted sikeres beindításában segítségedre lehetünk, az Online Stratégia, a Web Design és a Programozás elkészítésével, a DM Hírlevél küldő szoftverünkkel, illetve szaktudásunkkal és a verhetetlen Tárhely csomagunkkal.

Mindezt most csak havi 24.900 Ft + áfáért

 

A szerzőről

Marketing Zoli A. Kovács Zoltán alias Marketing Zoli - marketing vezető

2002-ben kezdtem webprogramozással foglalkozni, és két évvel később már fél tucat, látogatott internetes portált szerkeztettem és fejlesztettem, ekkor kezdtem Online Marketinggel is foglalkozni. Hamar rájöttem, hogy ez sokkal jobban érdekel, mint a programozás, ezért továbbképeztem magam. Munkámhoz tartozik az online stratégiák és kampányok tervezése éskivitelezése, és szabadidőmben gondolataimat írásokba öntöm. Imádok vállalkozókkal dolgozni, szerencsés vagyok, mert a hobbim a munkám is egyben.

oldal tetejére

Saját céges honlapon gondolkozol?

Segítünk neked egészen a terv elkészítésétől a honlap felépítésén át az email kampányok levezényléséig. Célunk megmutatni a mikro-, kis- és középvállalkozások vezetőinek milyen egyszerű módszerekkel lehet a "névjegykártya" honlapból Profi Ügyfélszerző weblapot csinálni.

Működő ötletekre van szükséged?
Szánj 10 percet hetente a vállalkozásodra. 7 sikeres és kipróbált internetes üzleti modellt és technikát fogsz megismerni - olyan ötleteket, amik segítenek Neked - és csapatodnak bevételt termelni céges honlapoddal.

Nincs még saját webcímed?

Ha még nincs cégednek domain foglalva (webcím, pl. http://dmhirlevel.hu), akkor foglalj most! Mielött más valaki foglalja le Te helyetted...

Tárhely csomag

 • Korlátlan Tárhely
 • Korlátlan Email cím
 • Korlátlan Domain
 • 10 db Honlap elhelyezése

3.500 Ft / hó helyett csak 1.900 Ft / hó + áfa
megrendelem hírlevél

Hírlevel csomag

 • Tárhely csomag
 • DM Hírlevél küldő szoftver
 • Havi 5.000 hírlevél küldés

6.900 Ft / hó helyett csak 3.500 Ft / hó + áfa
megrendelem hírlevél

Honlap csomag

 • Tárhely csomag
 • DM hírlevél küldő szoftver
 • Havi 10.000 hírlevél kiküldése
 • Online stratégia kidolgozás
 • Profi, ügyfélszerző honlap

39.900 Ft / hó helyett csak 24.900 Ft / hó + áfa
megrendelem hírlevél

30 napos INGYENES Tárhely
Elégedetlen vagy a Tárhelyeddel?

Puding próbája az evés, így van ez a tárhely szolgáltatóknál is. Ne bízd a véletlenre, próbáld ki tárhely szolgáltatásunkat INGYEN, és dönts utána.

A profik ezt akarják, a kezdőknek ez kell, Te pedig letesztelheted - mégpedig 30 napig ingyen!

Kipróbálom